Včeraj smo pri kosilu imeli za prilogo ob mesu kuhano ajdovo kašo, ki ji na koncu dodamo čim boljše olivno olje in baziliko  lahko tudi katero koli drugo začimbo, stvar okusa).

Ajda je odlična jed, saj se da z njo narediti marsikaj. Če je kaj ostane, za večerjo vmešamo v ajdo jajca in večerja je gotova. Lahko jo dodamo v jogurt ali ji dodamo zelenjavo, meso … lahko se je topla ali hladna. Višek ajde lahko damo v hladilnik in počaka nekaj dni ali pa jo zamrznemo. In ko jo želimo odmrzniti jo prelijemo z vrelo vodo.
Ker nam je včeraj ostalo nekaj ajde, sva se z mamo odločila, da narediva ajdovo pecivo.🤗
RECEPT
100 g ajde
10 g masla
100 g sladkorja
3 jajca
20 g kakava
40 g moke
1 pecilni prašek
1 vanili sladkor
PRIPRAVA:
Kašo kuhamo v vreli slani vodi 10 – 15 min, nato jo odcedimo in ohladimo. Rumenjake in beljak ločimo. Rumenjak in sladkor vmešamo, dodamo maslo, kakav, moko, pecilni prašek in vanili sladkor. V maso damo še ajdo. Iz beljakov stepemo sneg in ga vmešamo v maso. Zlijemo v pekač ( približno: 19×28 cm). Pečemo 20 minut pri 180 stopinjah.
Pecivo ohladimo. Namažemo z marelično marmelado in prelijemo s čokolado.😋
 Jaz sem se odločil, da bo namesto čokolade stepena smetana, ki sem jo okrasil s čokoladnimi črkami.👍

 Pa dober tek, Jakob, 2. b.  😉😋  

(Visited 57 times, 1 visits today)