Ker pri nas ne zavržemo smetane, ki se naredi na kuhanem domačem mleku, vam predstavljam mamin recept za izdelavo masla.
Za pripravo masla potrebujemo:
– skodelico, v katero bomo zbirali in shranjevali smetano,
– žlico,
– kuhinjski robot,
– cedilo,
– manjšo posodo, v kateri bomo lahko stepali smetano,
– 1 dcl hladne vode,
– posodo za shranjevanje,
– domače mleko,
– nabrano smetano iz domačega mleka.
Postopek izdelave :
Ko smo domače mleko skuhali in ohladili (čez noč) smo obrali smetano, dali v lonček, ki smo ga pokrili in shranili v hladilnik. Ves postopek ponavljamo tako dolgo, dokler nismo napolnili skodelice, vendar ne več kot en teden.
V posodo za stepanje damo obrano smetano in jo na najvišji hitrosti stepamo tako dolgo, da se smetana zgosti in sprime. Na koncu dodamo ledeno mrzlo vodo in skupaj mešano kratek čas. Izdelano maslo zvrnemo v cedilo, da odteče odvečna tekočina.
Maslo nato predevamo na krožnik in ga lahko poljubno oblikujemo.
V našem izdelku je bilo cca 2 dcl obrane smetane, iz katere smo dobili 100 g masla.
Maslo smo porabili pri peki potice.
Luka, 4. a
(Visited 13 times, 1 visits today)