Od velikonočnega zajtrka nam je ostala šunka. Z mamo sva jo porabili in iz nje skuhali fižolovo mineštro. Zraven sva pripravili kvašene flancate. V naši družini pazimo, da ne zavržemo hrane. Iz suhega kruha mama naredi kruhove cmoke, kruhove šnite, kruhove kocke ali pa ga zmelje za kruhove drobtine.

FIŽOLOVA MINEŠTRA Z VELIKONOČNO ŠUNKO

Potrebujemo:

  • skodelico suhega fižola
  • čebulo
  • skodelico testenin
  • olivno olje ali domače ocvirke
  • velikonočna šunka
  • sladka paprika
  • paradižnikova mezga
  • peteršilj
  • lovor
  • poper v zrnju
  • sol
  • žlica moke

Priprava:
Zvečer namočimo fižol. Fižol odcedimo, ga damo v lonec in prilijemo vodo. Dodamo sol in zelišča in kuhamo približno 30 minut. Medtem naredimo prežganje. To pomeni, da segrejemo olje, popražimo na drobno narezano čebulo ter dodamo sladko papriko in žlico moke. Prežganje zalijemo z vodo in zakuhamo v mineštro. Proti koncu v mineštro zakuhamo testenine ter dodamo na kocke narezano šunko. Po vrhu lahko posujemo peteršilj.

Ana, 4. a

(Visited 7 times, 1 visits today)