Za sladico po kosilu smo pripravili »žemljin pečjak«, ki so ga pripravljale že babice naših staršev in lahko pri tem koristno uporabimo star kruh.
Potrebujemo (2 osebi):
- 3 žemlje ali 18 dag kruha,
- 2,5 dcl mleka,
- jajce,
- žlička sladkorja,
- ščepec cimeta,
- limonina lupinica,
- žlica surovega masla,
- sladkor v prahu.
Postopek:
En dan star kruh narežemo na kocke in ga prelijemo z mrzlim mlekom, v katerem smo razmešali sladkor, jajce in nastrgano limonino lupinico. Pustimo pol ure, da se kruh prepoji. Ponev premažemo z maslom, jo razgrejemo in vanjo razgrnemo maso. Masa naj sega 1-2 prsta visoko. Ponev pokrijemo in počasi popečemo z obeh strani. Pazimo, da se ne prismodi. Večjo količino pečemo v pečici. Jed raztrgamo z vilicami ali razrežemo na kose, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo h kompotu.
Opombe: Masi lahko dodamo koščke sadja (jabolka, češnje, rozine).
Dober tek vam želi Tija, 2. a