Od velike noči nam je ostala prekajena šunka in prekajena domača klobasa, trdo kuhana jajca, v hladilniku pa smo našli tudi pol avokada in odprto sladko smetano, ki jo je bilo potrebno porabiti.
Z mamo sva skuhali špagete carbonara s smetano, zraven pa sva ponudili solato iz motovilca, kateremu sva dodali trdo kuhana jajčka in avokado.
Za 4 osebe

450 g špagetov
sesekljan peteršilj, sveže nariban parmezan

Omaka
2 žlici olivnega olja
280 g prekajene šunke in domačih klobas
4 rumenjaki
240 ml sladke smetane
80 g sveže naribanega parmezana
sol in sveže mleti poper

POSTOPEK

Na kuhalnik pristavimo lonec z večjo količino vode za kuhanje testenin. Tik preden voda zavre, dodamo sol, da povečamo moč vrenja. V krop stresemo špagete in jih kuhamo toliko časa, da so “al dente”.
Medtem ko se špageti kuhajo, šunko narežemo na koščke, v posodi pa razžvrkljamo rumenjake. Dodamo smetano in nariban parmezan, začinimo s poprom in soljo ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gosto jajčno zmes.
V ponvi segrejemo olje in na njem na hitro popražimo na koščke narezano šunko. Kuhane špagete odcedimo in stresemo v ponev s šunko (odvečno maščobo v ponvi po potrebi odlijemo). Dobro premešamo in ponev odstavimo. Špagete prelijemo z jajčno zmesjo ter vse skupaj hitro in dobro premešamo, da dobimo svetlečo in kremasto omako, ki se lepo oprime testenin.
Pripravljene špagete serviramo na krožnike, potrosimo jih s sesekljanim peteršiljem in/ali naribanim parmezanom in postrežemo.

Ema, 2. a

(Visited 51 times, 1 visits today)